Жената на алпиниста Боян Петров - Радослава Ненова, даде интервю

...
 Жената на алпиниста Боян Петров - Радослава Ненова, даде интервю
Коментари Харесай

Жената до Боян Петров посочи най-вероятната причина за изчезването на алпиниста

 

Жената на алпиниста Боян Петров - Радослава Ненова, даде изявление през вчерашния ден пред вестник  " Монитор ", в което показва най-вероятната причина за изгубването на обичания си в подножието на връх Шиша Пангма. Вижте цялото изявление, представено от Блиц:

- Г-жо Ненова, фамилията ви претърпява извънредно тежък миг. Преди ден написахте във Facebook, че не желаете да рискувате и живота на други хора и е по-добре върхът да не се изкачва. Защо се решихте на сходна стъпка, малко на брой биха го сторили?

- Вярно е, че спасителите са на работа там, само че съгласно мен не трябва да умират други хора. Става дума за човешки живот и той не се мери с парите. От лагер 3 към върха е най-стръмната и рискова част и в случай че някой ще пострада, то ще е тъкмо в този регион. Освен това, там няма да намерят Боян жив - в случай че е паднал тъкмо там или е претърпял какъвто и да е случай. Това обезсмисля жертвата на шерпите и на китайските алпинисти. Знаете, че има акция и от двете страни. Разбрахме се на слизане да ревизират странични направления, отклонения, цепнатини, само че не и да поемат риск за личния си живот. Много държа на това. В началото някак си не реагирах с ангажиментите „ всичко и непременно “, само че с времето осъзнах, че не трябва да заплащам с още една жертва.

- Оказа се, че шерпите са били единствено на 10 метра от върха. За нас това е нищожно разстояние, само че какво значи това за един връх като Шиша Пангма?
- Всъщност по-късно място следва най-стръмната част на върха. Точно тя е рискова, тъй като е полегата, доколкото знам от алпинисти. Аз не съм била в никакъв случай там и не мога да приказвам от персонален опит, а единствено по разкази на други хора.

- Каква е последната информация, която имате? Къде тъкмо търсят Боян и летят ли хеликоптери?
- Хеликоптери не летят и доколкото знам, времето се утежнява. Очаква се да вали сняг. Така че хората, които са слизали надолу, са обикаляли по странични места, към лагер 2 и лагер 3. Разглеждахме и сателитните фотоси, които демонстрират всевъзможни възможни отклонения. Това към този момент има смисъл повече от изкачването. Все още не са ми се обаждали, с цел да ми кажат по какъв начин е приключил денят. Но щом не са го създали, това значи, че още веднъж не са разкрили Боян.

- Беше открит инсулинът му, това каква информация ви дава?

- Намерен е някъде към лагер 3, само че не съм доста сигурна. Реално видяно, тази информация не оказва помощ изключително за самото следствие. Има възможност да е паднал инцидентно. Освен това Боян може да изкара дни наред без инсулин, това не е основно.

- Колко дни може да изкара без инсулин, и то в планината?
- Инсулинът понижава захарта, а на такова място тя не се повишава, тъй като когато тялото е в състезателен режим, то черпи захар от нея. Тогава няма по какъв начин да се повиши. Така че по никакъв метод това не е основно за положението му. По някаква причина е паднал. Това може постоянно да се случи. Той е извънредно претенциозен, просто от време на време се случва, може да е изпуснал нещо.

- Винаги за Боян Петров се е изтъквало, че не поема ненужно опасности и преценя обстановката. Такъв ли е в действителност?
- Да, той е доста прецизен. Иска всичко да е тъкмо. Дори когато се чухме последно, той посочи, че е в топформа.

- Много неща се изписаха. Кога в действителност се чухте с него за последно?

- Чухме се на 28 април, а на 29 април е тръгнал да се изкачва рано сутринта.

- Без останалите от групата?

- Не съм сигурна, съгласно мен очевидно са имали някаква спогодба да се догонят по трасето или на слизане. Много постоянно хората потеглят по настрана, а по пътя се групират. Всеки се движи с проекта си, само че в тази ситуация очевидно е станало разминаване. Може останалите да са решили да изчакат един ден, нямам информация. Имало е и такива случаи.

- Беше казано, че Боян е тръгнал ден по-рано от останалите в групата. Знаете ли такова нещо?

- Мога единствено да предсказвам. Не съм питала останалите момчета за какво в действителност не са тръгнали дружно. Не бих споделила, че Боян заобикаля другите, просто си следва неговия проект. Дори и някой да се откаже, той си следва проекта. Така че не мога да преценява какво е станало.

- Сам ли се движи нормално по време на експедиция, по-бърз ли е от останалите, както се твърди?
- Следва си свое движение. Обича да работи самичък, само че постоянно има някой, който е на близко разстояние и вечер може да са дружно в палатките. За първи път остава самичък. Предполагам, че повода за това е, тъй като този връх е по-слабо изкачван.

- Много неща се изписаха по форумите. Как гледат на всичко това фамилията ви, дребният ви наследник?
- Дъщеря му Тея живее в Швейцария. Поддържаме връзка, споделям й част от нещата, тъй че е в течение какво се случва. Нормално е да е напрегнат. Малкият ни наследник към момента има вяра, че към момента Боян ще бъде открит. Все още не се е огънал.

- Какво ви сподели Боян преди самата експедиция? Имаше ли съответни упования, терзания?
- Не бих споделила. Чувстваше се убеден в силата си. А на такова място е значимо да си физически квалифициран. Той е доста претенциозен, всичко беше изчислено, подредено. Нямаше страхове за неточности. Не е чувствал, че няма запас, с цел да стигне върха. Дори някъде четох, че е бил в доста неприятна физическа форма, което е неуместно. Истината е, че той не е спирал да е в добра форма, не е преставал да се приготвя за тези моменти.

- Какъв е Боян Петров като човек? Много е изписано за него, преодолявал е не една тежка обстановка. Споделял ли е от какво се опасява.

- За страхове не сме говорили, не се концентрираше върху това. Мечтали сме си, когато всичко завърши, да измислим нещо забавно. Да речем, на старини да отидем да живеем в резерват в Африка. Не е имало проекти нещата да приключат рано. Не сме мислили върху този вид.
- Предаде ли любовта към планината и към сина ви?
- Да, ние постоянно вървим на планина. Харесва му. Често се изкачваме през зимата.

- Какво следва оттук нататък, откакто времето се утежнява? Как ще продължи издирването?
- Предполагам, че ще уточня това тази вечер. Хора остават в региона, те го вършат и за себе си, само че и за него. Няма да останат слепи за случая. Но занапред ще се разберем какво следва. И то от китайска страна. Доколкото знам, със слизането непалците завършват. Тяхната част по-скоро беше обвързвана с хеликоптера.

- На какво научиха Боян Петров всички компликации, през които мина? Закали ли това фамилията ви?
- Може би ни научи да живеем със пристрастеност и да вземем с цялостни шепи всеки един миг, да се усещаш жив, да не се огъваш пред компликациите. Напук на всички заболявания искаше да потвърди, че е здрав. Не може да имаш живот без пристрастеност. Това го направи и много ослепителен като човек. Виждам какъв брой доста хора чакат вести за него.

- Как се отнасяте към омразата, която се изля по конгреси, и хората, които дефинират постъпката му като безразсъдна?
- Дори не мисля, че казусът е в това, че някой дефинира постъпката като безразсъдна. Сигурно тези хора биха реагирали по същия метод и в други обстановки. Може би са доста нещастни в техния си живот и имат своите 2 минути на предимство, когато се изрекат неприятни неща за човек, който в действителност не им е направил нищо неприятно на тях самите. Хората, които ми оказват помощ по всевъзможен метод, може да не са съгласни с него, да не считат, че е воин. Но по някакъв метод ги е докоснал. Това ще отмине, само че в историята остават единствено огромните души. Малките имат две минути на предимство и по-късно изчезват. Каквото и да се случи, Боян към този момент е легенда, тъй като той докосна доста хора.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР